kolmapäev, 13. august 2014

LIIVIKA

Kuumad suveilmad said selleks korraks läbi ja kauaoodatud vihm on platsis. Ületöötanud vihmutid võivad puhkusele minna ja muruniidukid saavad jälle tööd. Kuna kastmisele ei pea enam väga aega kulutama, siis on hea aeg istutamiseks.
Paar päeva tagasi sai minu aeda koha uus õunapuu. Kloostrimetsa puukooli Kudjape aiandisse minnes ei olnud ma midagi sellest õunapuusordist kuulnud, kuid lahke müüja soovitusel sai see puu koju toodud. Sordi nimi on 'Liivika'.

Malus domestica 'Liivika'

Tegu on taliõunaga, mis peaks säilima oktoobrist märtsini. Vili keskmise suurusega, varieeruva kujuga (munajas, piklik). Maitse poolest sarnane 'Liivi kuldrenetiga' või isegi parem. Põhivärvuseks on rohekas- või valkjaskollane. Kattevärvus esineb väiksemal osal õuna pinnast kas erksa või nõrga punana. Viljaliha rohekasvalge, tihe, mahlane, magushapu. Puu on saagikas.  Hakkab varakult vilja kandma. Talvekindlus hea. Haiguskindlus (sealhulgas kärntõve suhtes) hea.  
Puuduseks on, et tubli saagi korral jäävad paljud õunad väikeseks – viljahakatisi tuleks suve algul harvendada, et saada ühtlaselt ilusaid õunu. Väga sooja suvega küpseb kergesti üle ega säili siis enam kuigi hästi.

1 kommentaar:

  1. Mul oleks ka head taliõuna aeda vaja aga enne peab ootama kui mõni 50-aastastest vanakestest suveõunapuudest otsustab alla anda - väikeses aias pole lihtsalt rohkem suurtele puudele ruumi. Aga kuldreneti maitsega taliõun kõlab väga hästi, jätan meelde.

    VastaKustuta