neljapäev, 3. märts 2016

SUVELILLEDE TALIKÜLV JA SIDRUNHEIN

Juhtusin eile telekast juhuslikult talikülvamist nägema, mis mõjus väga inspireerivalt. Otsisin siis topsid ning seemned välja ja töö võis alata. Olen eelmisel sügisel kogunud roosade ja valgete õitega kosmoste ning tubakalille seemneid. Vanadesse jogurtitopsidesse tegin põhja ja kaane sisse augud, täitsin niisutatud külvimullaga ja külvasin seemned. Kuna mul plastikust konteinereid ei ole, kuhu peaks talikülvamise korral topsikud asetama, siis viisin külvidega topsikud mitteköetavasse kasvuhoonesse.

Talikülvid

Argentiina raudürt elas eelmise aasta sooja talve ilusasti peenras üle ja muutus Saaremaa tingimustes püsililleks (vähemalt korraks). Kuna talved pole vennad, siis igaks juhuks korjasin raudürtidelt sügisel seemneid ja külvasin osa neist talikülvina ja teise osa aknalauakülvina.

Malabari sidrunhein (Cymbopogon flexuosus) on uus taim, mille kasvatamisega üritan toime tulla. Seemnest kasvatamine olevat keeruline, sest aime algareng on aeglane. Idanemine kestab 1-2 nädalat, parim temperatuur selleks on 25-29 soojakraadi.

Cymbopogon flexuosus

Sidrunhein on külmaõrn ja seepärast saab kasvatada meil suvikuna. Taim vajab rammusat mulda, soojust ning valgust. Talveks võib sidrunheina potiga tuppa tuua ja kasta umbes 2 nädala tagant.
Sidrunheinast saab aromaatset teed, kuid sobib ka salatitesse, kastmetesse ja suppidesse. Kuivatatud lehed säilivad mitu aasat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar