teisipäev, 1. märts 2016

TEISTMOODI SALATID

Aeg liigub kiiresti kevade poole ja juba ongi märtsikuu käes. Aina raskem on seemnepoodidest ükskõikse näoga mööda käia ja nii sattusin minagi eile poodi seemneriiulite vahele. Lisaks muudele seemnetele ostsin selliste salatite seemneid, mida pole varem kasvatanud.


Spargelsalat (Lactuca sativa var. asparagus) 'Senyohacu'
Seemnepakil on kirjas, et salatit nimetatakse veel hiina-, vars- ja sellersalatiks. Eriline on selle poolest, et kasvatab kuni 30 cm pikkuse, harvade lehtedega varre. Söödavad on nii varred kui lehed. Jämedad mahlased varred sobivad konserveerimiseks. Saaki hakatakse koristama siis kui taimel on 15-20 lehte ja seda tehakse 5-7 päevaste vahedega kuni õite moodustumiseni. Värskelt lõigatud lehed on mahlased ja kergelt kibekad, kuid pärast lühiajalist närbumist muutuvad nad magusaks ja õrnaks, maitse on värskendav. Varsi keedetakse, praetakse, hautatakse. Neid võib ka soolata, kuivatada, külmutada.
Allikas: Seemnemaailm

Kristall-lõunalill (Mesembryanthemum crystallinum L.) 'Inej'
Lehed on lihakad, kaetud läikivate näsadega, luues mulje taime katvast jäävaibast. Laiuv, lihakas mitmeaastane taim (Eesti tingimustes suvik) on kuni 15 cm kõrgune, rohkete kahvaturoheliste võrsetega. Õied on valkjad, roosad või punased. Armastab soojust ja valgust. Liigniiskust ei talu, sobib kerge liivakas muld. Seemned külvatakse märtsi keskel mullasegusse, mis sisaldab liiva. Kuni tõusmete ilmumiseni hoitakse temperatuuri 8-10 kraadi juures, seejärel (1-2 nädala pärast) alandatakse temperatuuri 10 kraadini ja asetatakse külvid valgesse kohta. Pikeeritakse väikestesse pottidesse, kus on jällegi mullasegus ülekaalus liiv. Välja istutatakse öökülmade möödumisel
10-15 cm vahedega. Talvel hoitakse emataimi 8-10 kraadises ruumis.
Allikas: Seemnemaailm

Idandite segu 'Gourmet Garnish'
Suurepärane segu sisaldab redise, rukola, kress-salati, sinepi ja brokoli seemneid. Külva potti, perliidile või spetsiaalsele matile. Hoia külv niiske. Saak valmib 14 päevaga. Lõika võrseid vastavalt vajadusele. 2-nädalane külvamise intervall tagab pidevalt värske saagi.

Kaks esimest seemnepakki ootavad veel oma aega, kuid idandite segu külvasin juba ära. Selleks panin augustatud plastkarpi niisutatud kasvusubstraadi, mille surusin käega kergelt kokku.


Seejärel külvasin seemned ja patsutasin käega kergelt, et seemnetel oleks kasvuturbaga parem kontakt. Peale puistasin õhukese kihi vermikuliiti ja pihustasin pisut vett.


Kuna seemned idanevad paremini pimedas ja soojas, siis katsin külvi kaanega ja panin kamina lähedusse.
Et vars oleks paksem ja mahlakam, siis lõigatakse 2-3 nädalat enne koristamist ära külgmised lehed. Värskelt lõigatud lehed on mahlased ja kergelt kibekad, kuid pärast lühiajalist närbumist muutuvad nad magusaks ja õrnaks, maitse on värskendav. Salati valmistamiseks võetakse just nooremad, seega ka õrnemad ja magusamad lehed. Varsi keedetakse, praetakse, hautatakse. Neid võib isegi soolata. Selleks lõigatakse kooritud varred suurteks tükkideks ja soolatakse nagu kurke. Varsi kuivatatakse, eelnevalt tuleb need tükkideks lõigata. Ja lõpuks, neid ka külmutatakse. Selleks lõigatakse varred õhukesteks liistakuteks, pannakse kilekotti (300-500 g) ja koos sellega külmikusse. Talvel võetakse ja pannakse need keeva vette ning valmistatakse suppi. ­
Et vars oleks paksem ja mahlakam, siis lõigatakse 2-3 nädalat enne koristamist ära külgmised lehed. Värskelt lõigatud lehed on mahlased ja kergelt kibekad, kuid pärast lühiajalist närbumist muutuvad nad magusaks ja õrnaks, maitse on värskendav. Salati valmistamiseks võetakse just nooremad, seega ka õrnemad ja magusamad lehed. Varsi keedetakse, praetakse, hautatakse. Neid võib isegi soolata. Selleks lõigatakse kooritud varred suurteks tükkideks ja soolatakse nagu kurke. Varsi kuivatatakse, eelnevalt tuleb need tükkideks lõigata. Ja lõpuks, neid ka külmutatakse. Selleks lõigatakse varred õhukesteks liistakuteks, pannakse kilekotti (300-500 g) ja koos sellega külmikusse. Talvel võetakse ja pannakse need keeva vette ning valmistatakse suppi. ­
Et vars oleks paksem ja mahlakam, siis lõigatakse 2-3 nädalat enne koristamist ära külgmised lehed. Värskelt lõigatud lehed on mahlased ja kergelt kibekad, kuid pärast lühiajalist närbumist muutuvad nad magusaks ja õrnaks, maitse on värskendav. Salati valmistamiseks võetakse just nooremad, seega ka õrnemad ja magusamad lehed. Varsi keedetakse, praetakse, hautatakse. Neid võib isegi soolata. Selleks lõigatakse kooritud varred suurteks tükkideks ja soolatakse nagu kurke. Varsi kuivatatakse, eelnevalt tuleb need tükkideks lõigata. Ja lõpuks, neid ka külmutatakse. Selleks lõigatakse varred õhukesteks liistakuteks, pannakse kilekotti (300-500 g) ja koos sellega külmikusse. Talvel võetakse ja pannakse need keeva vette ning valmistatakse suppi. ­

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar