kolmapäev, 2. aprill 2014

LILLHERNE JA KOSMOSE TALIKÜLV

Maris külvas 10. märtsil terrassipotti lõhnavat lillhernest (Lathyrus odoratus) ja harilikku kosmost (Cosmos bipinnatus) ning kattis poti kilega, et katsetada nende taimede talikülvi. 

Foto: Maris Palts

Nüüdseks on taimehakatised ennast sooja päikese käes mullast välja ajanud. Kosmos on öökülmadega pisut kannatada saanud, kuid lillhernes talub kuni -5 kraadi  külma. Lillhernele ei meeldi eriti ümberistutamine ja seepärast on targem ta kohe kasvukohale istutada.

Foto: Maris Palts
Et lillhernes hakkaks õitsema juuni keskpaiku või lõpus, aga mitte hilissügisel, tuleb seemned likku panna või mulda torgata alates 10.-15. aprillist, kuid mitte hiljem kui mai alguses. Lillhernes eelistab päikeseküllast kasvukohta toitaineterikka ja parasniiske mullaga. Põuaperioodidel tuleb kindlasti kasta. Regulaarne närtsinud õisikute ja okste lõikamine soodustab õitsemisperioodi pikenemist, mis kestab septembri lõpuni. Lillhernes on hea lõikelill ning tema õisi võib lisada ka salatitele ja kasutada toitude kaunistamisel.

Lõhnav lillhernes (Lathyrus odoratus) Foto: Maris Palts
Hariliku kosmose seemneid võib külvata taimede ettekasvatamiseks veebruaris-märtsis. Parim temperatuur idanemiseks on 18 - 21º C. Kasvukohale saab noored taimed istutada aga pärast öökülmade ohu möödumist mai teisel poolel. Mai keskel võib külvata seemned ka otse kasvukohale.

Harilik kosmos (Cosmos bipinnatus) Foto: Maris Palts

Kosmos õitseb kesksuvest kuni hilissügiseni. Kui näpistada ära õitsemise lõpetanud õisikud, õitseb taim rikkalikumalt. Kosmos eelistab toiteaineterikast mulda ja päikselist kasvukohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar