reede, 4. aprill 2014

REDISE, SIBULA JA JUURSELLERI KÜLVAMINE

Kuna redisetaimed on mul kasvuhoones suht äbarikud, no seemned olid ka juba aegunud, siis külvasin uued rediseseemned kasvuhoonesse maha. Seekord leidsin seemnekarbist eestimaise sordi 'Jõgeva 169'. Küllap ma seepärast need seemned koju tõin, et tegemist on väga varajase redisesordiga (20-24 päeva pärast lubatakse saaki).

Raphunus sativus L. 'Jõgeva 169'

Kui juba külvamiseks läks, siis said kasvuhoone mulda veel Plantexist ostetud mahedamaitselise salatisibula 'Redmate' seemned.

Allium cepa 'Redmate'

Ma ei ole varem juursellerit kasvatanud, proovin ära sel aastal siis esimest korda. Katsetamiseks valisin juurselleri hilise sordi 'Gol'. Pakendil on kirjas, et märtsis-aprillis tuleb alustada ettekasvatamisega kas köetavas kasvuhoones või toas aknalaual. Kuna mina oma kasvuhoonet ei küta, siis tuleb aknalaual ruumi teha.

Apium graveolens L. 'Gol'

Juurseller 'Gol' on hiline, saagikas, haiguskindel sort. Mugulad kasvavad suured ja ümarad, mis ei harune. Ettekasvatatud taimed tuleb istutada samale sügavusele, kui olid enne. Talub madalaid temperatuure, koristatakse alles oktooris.
Sellerit soovitatakse kasvatada raskemal, sügavamapõhjalisel, huumuse- ja toitaineterikkal parasniiskel mullal. Niiskusenõudlik taim kasvab ka poolvarjus, sest ei ole väga valgusenõudlik. Istikud võib maha panna siis, kui öökülmade oht on möödas. Enne mai keskpaika või juuni algust ei ole mõtet taimi välja istutada, sest liiga varajase istutamise korral võivad taimed ennakõiduda. Alalisele kasvukohale istutades peab istikul olema 4-8 pärislehte ja ta peab olema kasvatatud kassetis. Istutamisel juuri ei kärbita, kuid soovitav on kärpida lehti. Vitamiinirikkaid lehti saab kasutada mitmesuguste toitude maitsestamisel.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar