esmaspäev, 9. aprill 2018

KÕRRELISTE PEENRAS SUURPUHASTUS, KEVADISED LILLED, PASTINAAK

Täna oli jälle mõnusalt soe ja tuulevaba päev, julgemad käisid juba t-särkidega ringi. Mina haigeks jääda ei taha ja dressipluusi igaks juhuks seljast ära ei visanud.
Sain eile oma fotoka jälle õigeks sätitud, et ta väljas sinise alatooniga pilte ei teeks ja tegin hommikul kohe mõned proovipildid.

Naabrinaise käest saadud kellukas

Märtsikellukesed

Krookused

Kui oli selgeks saanud, et ei ole mingit sinist tooni piltidel (vaatamata esmaspäevasele päevale), oli aeg töökaks hakata. Kõrreliste peenra olen tavaliselt märtsis juba ära puhastanud viimastel aastatel, kuid sel aastal oli lumi ja külm veel eelmisel kuul. Eks tänagi oli peenar veel märg, kuid ei tahtnud enam viivitada, sest kui päike paistab soojalt, siis hakkavad taimed hooga kasvama ja vanad kõrred jäävad noortele jalgu.

Peenar enne puhastamist

Hiina siidpööris Miscanthus sinensis 'Malepartus'

Peenar peale puhastamist

Õhtul põikasin poest läbi, kus reklaamiti pastinaagi seemneid. Ma ei ole kunagi pastinaaki ei söönud ega kasvatanud, nüüd siis üritan kõike seda teha.

Pastinaca sativa 'Gladiator' F1

Netis tuhlates sain teada, et pastinaak ehk moorputk saab õige maitse just ahjus küpsedes. Küpset juurikat saab kasta erinevatesse kastmetesse või serveerida uhke ahjuprae kõrvale. Lihtsalt pese hoolikalt, vajadusel koori ja siis tükelda juurikad. Nirista peale õli, lisa mõned võitükid, puista peale soola, rosmariini, salveilehti ja küpseta ahjus 200 kraadi juures, kuni nad muutuvad kuldpruuniks ja servadest veidi karamelliseks.
Lisaks võib pastinaaki koos kartuliga pudruks keeta.
Samuti sobib ta hästi kokku läätsedega. Pruunista pannil võiga sibul, lisa hakitud pastinaak ja läätsed, sega ja vala üle puljongiga. Hauta, kuni läätsed on pehmed. Maitsesta soola, pipra ja salveiga.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar