teisipäev, 7. aprill 2015

SEIDA AIAS

Käisin täna Seidal külas, kelle aias oli näha õitsemas kauneid kevadlilli. Mõned neist võtsin tänu nutikale telefonile ka koju kaasa.

Krookused

Krookused

See peaks olema õrn ülane või siis apenniini ülane. Need üsna sarnased liigid erinevad teineteisest õite poolest: apenniini ülase kroonlehed on väljastpoolt viltjad, õrnal ülasel aga siledad. Mõlemad liigid ei ole väga külmakindlad, seepärast peaks sügisel varisenud lehed jätma taimedele külma katteks riisumata. Peale mõningast netis tuulamist kaldun arvama, et tegu on siiski õrna ülasega.

Anemone blanda ‘Atrocaerulea’

Võrkiirise sorti ei suutnud tuvastada, kuid need iirised on ilma nime teadmatagi väga ilusad.

Iris reticulata

Seidal on aias kasvamas väga kaunis roosa kahelehine siniliilia 'Rosea'. Siniliiliatele on iseloomulik, et pärast õitsemist vajub viljaraag kupra raskuse all pikali ja viljast vabanevaid seemneid levitavad sipelgad. Sellepärast ei maksa lasta taimedel viljuda, kui ei taha, et siniliilia annaks massiliselt isekülvi ja leviks kohtadesse, kuhu teda ei taheta. Siniliiliast lahti saada on keeruline, kui taim on juba vohama hakanud. Neile aga, kellele siniliilia meeldib, on tegu tänuväärse taimega, kes kasvamiseks midagi erilist ei vaja ja suudab vastu pidada isegi tihedas sirelihekis, murus ja põõsaste all.

Scilla bifolia 'Rosea'

Lisan siia veel enda aia siniliiliad ja kirgaslille. Uute andmete järgi kirgaslilli enam omaette perekonnana ei käsitleta, vaid nad kuuluvad nüüd siniliilia perekonda. Kasvukoha suhtes on kirgaslill vähenõudlik ja võib aastaid edukalt kasvada ka murus või põõsaste all. Murus kirgaslilli kasvatades on oluline mitte niita ala enne, kui taimede lehed on kolletunud. Paljunevad nad külgsibulate ja seemnetega.

Scilla sibirica

Scilla sibirica 'Alba'

Chionodoxa



Kui keegi ust ei ava, siis olen arvatavasti aias. Aitäh Seidale ilusa kingituse eest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar