esmaspäev, 13. aprill 2015

VARAKEVADISED ÕITSEJAD

Muudkui sajab ja sajab. Ei taha hästi uskuda enam, et laupäeval oli väga ilus ilm. Kuid mõned pildid, mis tehtud sai, võivad siiski antud fakti kinnitada. Ilusa ilmaga oli hea väljas mullaga mässata, siis ei pidanud pärast toas suurpuhastust tegema.
Talikülvatud mooniseemnetest on tavalisemad sordid ennast mullast välja ajanud, kuid huvitavamate tegelaste topsides valitseb täielik vaikus. Nummerdasin topsid ära vastavalt blogis olevale kirjelduste nimekirjale. Naljakas on see, et esimeses, teises ja kolmandas topsis on taimed tärganud, nagu oleks numbrite järjekorral mingit tähtsust. Kolmandasse topsi jätsin taimed veel kosuma, kuid esimese ja teise omad istutasin lahedamatesse tingimustesse.

Unimagun 'Victoria Cross' enne

ja pärast pikeerimist
Idamagunate segu enne

ja pärast pikeerimist

Topsid ümberistutatud taimedega viisin tagasi kütmata kasvuhoonesse. Kuna ilmad pole viimastel päevadel eriti soojusega hiilanud, siis katsin taimed kattelooriga. Argentiina raudürdi seemnetega külvikarbi tõin kasvuhoonest tuppa, sest jahedas on arengud väga vaevalised. Esimesed rohelised idulehed on olemas, kuid tahaks neid iludusi juba varem peenart kaunistamas näha.

Varakevadel õitseb kõiksugu lilli, üks on ilusam kui teine. Maris saatis oma Tallinnas olevast aiast ka paar pilti. Esimesel pildil olevad Kaufmanni tulbid on väga varajased madalakasvulised (kõrgus 10-20 cm) tulbid, mis on looduslikult levinud Turkestanis. Teisel pildil on krookused, mille sibulad aias möllavale mutile õnneks ei maitsenud. Maris on koolis õppinud, et kauni tulemuse saamiseks ei piisa ühest-kahest taimest, vaid tuleb ikka massidele võimalus anda, ja tulemus on suurepärane.

Kaufmanni tulp 'Johann Strauss'

Krookused

Reda peenar Kuressaares on juba päris värvikirevaks muutunud. Soe ja päikseline kasvukoht, mis on tuulte eest kaitstud, meelitab juba varakult esimesed kevadlilled õitsema.

Sarvkannike

Kevadine peenar

Priimula
Priimula

Nartsissid

Avastasin täna, et esimesed karulaugu lehed on juba täiesti olemas. Räägitakse, et karulaugus on rohkem C-vitamiini kui sidrunis. Õige aeg karulaugu lehtede korjamiseks on aprilli- ja maikuus, mil taim veel ei õitse. Karulaugu küüsaugumaitselised lehed sobivad eriti hästi salatisse ja maitsevõisse. Minul kasvab karulauk aias, kuid pole paha teada, et see taim kuulub  III kaitsekategooriasse. Teda on keelatud hävitada ja loodusest korjata ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selle elupaigas.
  
Allium ursinum

Esimesed ülased on ka õitsema hakanud, valge võsaülane paistab pisut varajasem olevat kui kollane ülane.


Anemone nemorosa
 
Anemone ranunculoides

Ülased on mürgised ja pärast taimede korjamist ei tohi käega silmi või nägu hõõruda. Mürgistuse võib saada ka ülaseid kaua käes hoides, kui taimemahl satub kätele. Käes ei maksa neid lilli ka seepärast kaua hoida, et nad närtsivad kiiresti. Kui on plaan ülaseid tuppa vaasi korjata, siis pange nad võimalikult kohe vette.

1 kommentaar: