reede, 28. veebruar 2014

FORSÜÜTIAOKSTE AJATAMINE

Lookleva forsüütia (Forsythia suspensa) ajatatud oksad

Naistepäev on tulemas ja kes soovib selleks ajaks tuppa suurt kollast värvilaiku, sellel on õige aeg oksakäärid välja otsida ja forsüütiapõõsast harvendama minna. 
Oksad aseta 30-kraadise veega täidetud vaasi või mõnesse muusse sobivasse anumasse. Vett pane nii palju, et see ulatuks okste lõikepinnast 5 cm ülespoole. Kui vesi kipub roiskuma minema, siis vaheta anumas vett ja värskenda ka okste lõikepinda viltuse lõikega.

Ajatusokstele soovitatakse mitmesuguseid toitelahuseid. Need tuleb valmis teha 5–6 tundi enne tarvitamist.
Kõige parem on 3% suhkrulahus. Roiskbakterite tekke vastu vees aitavad söögiäädikas, sidrunhape ja aspiriin, mida tuleb lisada õige pisut.
Teine võimalus on ajatatavad oksad asetada Sprite’i või mõne muu sidrunhapet sisaldava gaseeritud karastusjoogi sisse ja lisada seda vajadusel juurde. Siis pole vaja üle päeva oksi alt lõigata ega vett vahetada.

Anumat okstega ei maksa asetada ereda päikese kätte ega kuumade küttekehade vahetusse lähedusse – kõrvetav päike, liigne kuumus ja kuivus teevad avanevatele pungadele liiga. Jahedamas ruumis (temp +18º...+20º C) ajatatavatel okstel avanevad kaunimad ja kauem püsivad õied. Soojemas ruumis avanevad õied küll kiiremini, kuid kestavad vähem. Kui õied on juba lahti, siis võiks vaasi okstega võimaluse korral ööseks viia jahedasse ruumi.

Need on soovitused forsüütia ajatamiseks, kuid minu kogemus ütleb, et saab ka lihtsamalt. Ei ole vaja vette midagi lisada ja karastusjoogi võib ka ostmata jätta, sest need oksad hakkavad ka puhtasse vette asetatuna õitsema. Mina panin oksad pigem jahedamat sorti veega täidetud vaasi. Nädala pärast avanesid esimesed õied ja nüüd on nad õitsenud 4 päeva ja õitsevad veel. Vee hägusaks muutumise korral vahetan vett ja täna uuendasin ka okste lõikepinda.


Homme lähen toon uued forsüütiaoksad vaasi, et nädala pärast oleks jälle kevad toas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar