reede, 14. veebruar 2014

TALIKÜLV


Olen 2 aastat aknalaual tomati- ja paprikataimi ette kasvatanud. Kuna mul valgust ja aknalaudu eriti pole ja topse on alati ülearu palju, siis mõtlesin ka proovida osa taimi hoopis väljas ette kasvatada. Aialehes oli hea ülevaatlik kirjutis:

Hobiaednik Katrin Uverskaja õpetab oma raamatus “Talikülv” tomatitaimi üpris ootamatul viisil ette kasvatama.

Tomatiseemned lähevad mulda aprilli keskel ning tingimata tomatile soodsal viljapäeval (vt Thuni kalendrit). Külvikonteineritena on hobiaednik kasutanud kõrgeid vahtplastist kuumakindlad joogitopse. Need täidab ta 2/3 ulatuses (vähemalt 10 cm sügavuselt) niiske külvimullaga.

Katrin Uverskaja: “Panen ühe seemne topsi keskele, patsutan mullapinna korralikult kinni, puistan peale õhukese kihi kuiva külvimulda ja pihustan pinna niiskeks. Pistan igasse topsi sildi sordinimega ja laon topsid plastkastidesse, katan kastid kaanega (kontrollides eelnevalt, kas kasti põhi ja kaas on ikka augustatud) ning viin õue külma kätte.

Tomatiseemned on minu märkmete kohaselt idanema hakanud alati maikuus (ajavahemikus 9.−25.05.), kui konteinerisisene temperatuur, päevavalguse tundide arv ja mulla niiskuse tase on tärkamiseks sobiv.

Lillaka varre ja tumeroheliste idulehtedega tomatiseemikud kasvavad üsna kiiresti ning kui nad oma ninakesi üle topsiääre sirutama hakkavad, asun neid nii-öelda muldama.

Täidan topsid nüüd ka ülejäänud 1/3 ulatuses eelniisutatud mullaga ja matan tomatiseemikud kurguni mulla alla – pinnale jäävad ainult kõige ülemised lehed.

Säärane muldamistehnika aitab seemikutel kasvatada rohkem ja tugevamaid juuri, mis hakkavad moodustuma terve mahamaetud varreosa ulatuses. Tugevama juurestikuga taim aga kasvab minu tähelepanekute kohaselt hoogsamalt ja annab ka rohkem saaki.

Loomulikult üritan ka mullata soodsatel viljapäevadel. Väikesed tomatitaimed lähevad kasvukohale juuni esimesel poolel 10−15 cm kõrgusena, enamik kasvuhoonesse ja mõned ka suurtesse lillepottidesse terrassile.”

Katrin Uverskaja tunnistab, et talikülvatud tomatid ei vilju küll traditsiooniliselt ette kasvatatud tomatitest varem, kuid taimed on viimastega võrreldes tunduvalt tugevamad ja haiguskindlamad ning saavad edukalt hakkama ka õuetingimustes. Tomatid hakkavad valmima tavaliselt augustis ja annavad vilja kuni külmade tulekuni.
Eelmisel aastal kasvatas sõbranna Marin aknalaudadel lugematul hulgal lilli ette, kuid sel aastal proovib ta talikülvi. Et asi kindlam oleks, siis käis Marin ka Pirita Seltsis Katrin Uverskaja õpitoas ja siin ongi nüüd tulemus: vanad jogurtitopsid ja veepudelid  on leidnud taaskasutuse. Foto: Marin Põldsamm

Marinilt sain veel teada, et suuri veepudeleid külvianumatena kasutades tuleb need pooleks lõigata (ülemine pool jääb kupliks ja alumisse pannakse muld ning seemned). Tark on alumisele poolele sälgud lõigata, et see  pisut koomale tõmbaks, kui talle nn mütsi pähe tõmbad, siis on kinnitus tuulele vastupidavam. Korgid tuleb maha keerata ja avaused osaliselt kinni kiletada kleeplindiga, et liiga palju vett pudelisse ei satuks.

Nüüd on minul vaja külvimulda poest tuua, oma seemnetagavara üle vaadata ja siis tegutsema hakata.

5 kommentaari:

  1. Seda külvikalendrit on olnud veel Maxima poes(mujalt küll pole leidnud), soetasin endale ka. Meie talikülvi töötoas rääkis ta sellest "õigel" päeval külvamise-istutamise efektiivsusest nii veenvalt, et mina otsustasin küll poovida, eks siis paistab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinu pärast ma hakkasin talikülviga tegelema, sest rääkisid sellest nii enusiastlikult, ja nüüd hakkan veel külvikalendri järgi oma tegemisi sättima. Midagi pole öelda, kui inimene on müügiinimeseks loodud, siis pääsu pole... .

      Kustuta
    2. Mul tekkis ka suur huvi talikülvi vastu tänu Marinile, hakkan nüüd katsetama ja elama oma elu külvikalendri järgi, jälle midagi uut ja põnevat, tänu Teile, armsad sõbrannad. Aga samas olen kindel, et teil on kevadel jälle nii palju taimi, et jagate rõõmuga ja saajad väga tänulikud.

      Kustuta
  2. Evikene, neile veepudelitele tuleb sälgud lõigata ainult alumisele poolele, et see siis pisut koomale tõmbaks, kui talle nn mütsi pähe tõmbad.

    VastaKustuta