laupäev, 15. veebruar 2014

VÕRKIIRIS 'HARMONY'

Iris reticulata 'Harmony'
Sain sõbrapäeval kingituseks 3 potikest võrkiiristega. Mulle on need lilled alati meeldinud, sest nad õitsevad juba varakevadel koos lumikellukestega. Võrkiiriste õitsemise ajal on ilmad tavaliselt muutlikud, taevas võib särada päike või hoopis lund sadada. Kui õied on kord juba avanenud, siis nad jäävadki avatuks ega lase ennast lumest häirida ja õitsevad olenevalt ilmast umbes 2 nädalat.

Varakevadistel sibuliiristel on kaks perekonnanime: ladina keeles Iris ja Iridodictyum ning eesti keeles vastavalt iiris ja võrkiiris. Harilik võrkiiris Iridodictyum reticulatum või Iris reticulata.

Ladinakeelse perekonnanime Iris tähendus on „vikerkaar”. Kreeka mütoloogias oli Iris vikerkaarejumalanna ja jumalate käskjalg.

Iridodictyum'i perekond on nime saanud sibula võrkjate kattesoomuste järgi: kreeka keeles tähendabki sõna dictyon „võrku”. Taimede kõrgus õitseajal on 

10-15 cm. Varrel on alati vaid 1 õis, kuid sibulast võib kasvada mitu õievart. Erksavärvilised 5-7 cm läbimõõduga õied on liigist olenevalt kas sinised, punakasvioletsed või kollased.

Et kevadel iirise õieilu nautida, tuleb sibuliiriste niiskustundlikud sibulad istutada peenrasse septembris 5-10 cm vahekaugusega 5-8 cm sügavusele olenevalt sibula suurusest. Sibula ümber ja istutusaugu põhja on hea lisada puhast jämedat liiva või peenikest sõelutud kruusa. Kasvukohaks sobib päikesepaisteline kergema mullaga paik.

Võrkiirised sobivad suurepäraselt peenrasse, kiviktaimlasse ning ajatamiseks uuest aastast kuni kevadeni. 


Võrkiiris 'Alida'  2012 aasta aprilli algul



  

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar