esmaspäev, 17. veebruar 2014

REDISE JA SALATI KÜLVAMINE

Veebruaris ma ei ole küll eelnevatel aastatel salatit või redist külvanud, kuid sel aastal siis vaatan, et mis sellest välja tuleb. Altpoolt on kasvuhoones muld veel külmunud, kuid pealmine pool on pehme ja nii saabki seemned otse mulda panna.

Redise (Raphanus sativus) sort on 'Cherry Belle' ja tema peaks olema varajane valmija.
Redis on üks esimesi kultuuristatud juurvilju. Temas on rikkalikult C-vitamiini, kaaliumi ja foolhapet. Kui pakendil olevat kirja uskuda, siis valmib see redisesort 20-28 päeva jooksul pärast tärkamist. Vili on ümmargune ja mitte eriti suur. Hästi vastupidav põuastele tingimustele.

'Jade' on põldkännaku (Valerianella locusta) sort, mille seemned said ka katsetuseks mulda külvatud. Põldkännakut kutsustakse samuti lamba- või põldsalatiks. Peterselli järel on ta rauasisalduselt köögiviljade hulgas teisel kohal. Kännak sisaldab rikkalikult kaaliumi, samuti C, B6 ja A vitamiini, vaske, tsinki, foolhapet, magneesiumi ja fosforit.
Põldkännak on vähenõudlik nii mulla, valguse kui ka soojuse suhtes. Kuna taimed kasvavad rahuldavalt ka jaheda ilmaga (4–8°), sobib põldkännak hästi just kevadel ja sügisel tervisliku rohelise saamiseks.  
Kui on tahtmine põldsalatit saada aga juba aprillis, siis külvatakse see talve alla augusti lõpus või septembris. Külmade tulekul kaetakse peenar puulehtede ja kuuseokstega.

 
Eeterlikud õlid annavad põldkännaku lehtedele maheda pähklimaitse. Peaks ära proovima prantslaste retsepti, kus põldkännaku lehed segatakse kokku punapeedi, kreeka pähklite ja praetud peekonikuubikutega. Mmmmmm, kuid selleni kulub veel üksjagu aega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar