kolmapäev, 19. veebruar 2014

IDANDAMINE

Idandamiseks mõeldud seemned

Idandamine on taimealgete ehk idude kasvatamine ilma mullata. Kui lasta idud kasvada roheliste lehtedeni, siis nimetatakse neid võrseteks. Kõige lihtsam ongi võrseid kasvatada idandamisnõus, kuid neid võib kasvatada ka mullas.

Idandamiseks sobivad väga paljud seemned. Kõige pehmema maitsega ning kergemini idandatavad on lutsern ja munguba. Vürtsikama maitse saamiseks sobivad brokoli, kressi, redise vm. seemned.

Mina kasutan sel aastal brokoli, punase kapsa ja mungoa seemneid. Sain sõbrannalt väikesed restid seemnete idandamiseks. Tema loobus, kuna tuppa olevat idanemisprotsessi käigus ebameeldiv hais tekkinud. Tänapäeval on taaskasutus au sees ja patt oleks midagi sellist ära visata, mida kellelgi teisel hädasti vaja on.

Idandamiseks mõeldud seemnete pakil on selline õpetus:
Kasuta idandamiseks klaaspurki või sobilikku anumat. Täida 1/4 purgi mahust seemnetega. Nüüd täida anum poolenisti veega ja kata kaanega. Jäta seemned kuni 12 tunniks punduma, vahetades sel ajal 1-2 korda vett. Peale pundumist kalla vesi ära ja jäta toatemperatuuril idanema. Hoolda idandeid vähemalt 2 korda päevas läbi pestes ning kindlusta neile vajaliku hapniku olemasolu. 3-4 päeva pärast on võimalik idandeid süüa.
Tarvita kas kohe toiduks või paki plastkarpidesse ning säilita 6-7 päeva külmkapis.

19. veebruaril idanema pandud mungoa (Vigna radiata) seemned said täna (23. veebr) söödud, viimased idud jäid pildile.


Idandatud seemned sisaldavad rohkem toitaineid kui ükski teine looduslik toit, mida inimene tunneb ja teab, nad on tõsiseks rivaaliks parimatele toidulisanditele. Kui seeme puutub kokku veega, tärkab temas elu, energia ja elujõud. Idust saab alguse terve taim, seal on olemas kõik vajalikud toitained taime jaoks, idandid sisaldavad suures kontsentratsioonis väärtuslikke ensüüme, aminohappeid, mineraalaineid, mikroelemente ja vitamiine.

Punase peakapsa ja brokoli (Brassica oleraceae) idud on hea vürtsika maitsega, idanesid 8 päeva.

Idandites leiduv kestaine soodustab maotegevust ning tekitab täiskõhutunde. Idandid aitavad kehal puhastuda, viia organismist välja jääkprodukte, mürke, liigset kolesterooli, mitteorgaanilisi ja teisi kahjulikke aineid, aitavad ravida ka hea- ja pahaloomulisi kasvajaid.

Kui idusid õigel ajal ära ei söö, siis saavad neist võrsed



Siit ja sealt saad rohkem lugeda idandamise ja võrsete kasvatamise kohta.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar