esmaspäev, 17. veebruar 2014

TŠILLIDE KÜLVAMINE

Külvimuld on olemas, nüüd võib rõõmsalt seemneid külvama hakata. Tomatiseemned peavad veel ootama, kuid tšillide külvamiseks on just paras aeg. Tšillisid soovitatakse külvata veebruaris, kui tärganud taimedele on võimalik anda lisavalgust. Kui ei, siis on targem oodata märtsi keskpaigani. Kuna tšilliseemned idanevad väga hästi, siis ei maksa väga tihedalt külvata. Muld tuleb enne külvi niiskeks teha, seemned võib peale külvi katta mulla, liiva või perliidiga.

Eelmisel aastal on kingituseks toodud tšillipipra (Capsicum annuum) seemneid, mille sortidega nüüd tutvust teen.
Tšillisortide kanguse hindamiseks on välja töötatud  spetsiaalne mõõtkava – Scoville'i 

skaala –, kus kangust hinnatakse kuumuse ühikutes. Eelmisel aastal oli kõige põletavamaks tšilliks sort 'Trinidad Moruga Scorpion', varem hoidis esikohta 'Habanero', kuid sel aastal on uueks liidriks 'Carolina reaper'.  Liidri seemneid mul ei ole, kuid teise ja kolmanda koha omad on täitsa olemas.

'Bhut Jolokia Fiery Furnace' on samuti üks maailma kangematest tšillidest, sisaldades 

1 000 000 ühikut Scoville'i skaala järgi. Pakendil on soovitus "käsitlemisel kanda kindaid ja maski". Seda pipart kasutatakse pipragaasis ja tehakse isegi granaate.

Päris hirmus hakkas. Onu Lempsult on vist vaja vana gaasimaski laenata, mida tema omakorda kasutas kunagi mädarõika hakkimisel. Ma loodan siiski, et asi nii hull ei ole ja saan ilma erivarustuseta hakkama.



.

Seemned on mullas (ei olnudki hirmus) ja ootavad nüüd soojas pimedas kohas tärkamist. Idulehtede ilmumisel on juba valgust vaja. Tšilliseemnetel läheb idanemiseks 15-30 päeva.

Homme üritan samade sortidega talikülvi teha.

Tuline tšilli soojendab seestpoolt ja hoiab haigused eemal. Sisemisi leeke põhjustab alkaloid kapsaitsiin, mis tapab pahad gripi- ja muud pisikud ning aitab ka kaalu langetada. Tšillisid peetakse kõige vitamiinirikkamateks köögiviljadeks maailmas. Punased tšillipiprad alandavad vere kolesterooli ja  vähendavad trombide moodustumise ohtu. Samas aitavad need kehal toota valku, mida on traumade korral vaja kiireks vere hüübimiseks.
Tšilli erkpunane värvus annab märku suurest beetakaroteeni sisaldusest. See antioksüdant võib kaitsta vanemas eas tekkivate mäluhäirete ja õppimisvõime halvenemise eest. Tšilli söömine võib hävitada vähirakke, kuid samas liigtarbimist seostatakse vähiriski tõusuga ja seda just kõhupiirkonnas.

Esimene tärkaja on punane 'Trinidad Moruga Scorpion' 02. märtsil
 
04. märtsil tärkas 'Bhut Jolokia Fiery Furnace'





Loe veel tšillide kohta tervisplussist. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar