kolmapäev, 26. märts 2014

ARGENTIINA RAUDÜRT JA TÄHTPEAD

Täna ei ole küll istutamise päev külvikalendri järgi, kuid argentiina raudürdi seemikutel hakkasid juba pärislehed  moodustuma ja oli aeg nad ümber istutada pisut rammusamasse substraati.

Argentiina raudürdi (Verbena bonariensis) pikeerimine grillvarda abil. Enne istutama asumist tuleb taimed kasta.

Kuna taimekesed olid imetillukesed, siis sai pikeerimisel ka hambatikku kasutatud. Pikeeritud taimed istutatakse idulehtedeni mulda, surutakse õrnalt kinni ja kastetakse, et juured puutuksid paremini mullaga kokku.

Istutamiseks ei ole tänane päev külvikalendris sobiv, kuid kuna on õiepäev, siis on paras aeg lilleseemnete külvamiseks. Eelmisel aastal toodi mulle Hollandist hurmelise tähtpea 'Black Knight' ja kaukaasia tähtpea 'Drumsticks' seemneid, kasvatasin taimed ette ja istutasin hiljem peenrasse. Mul puudub hurmelise tähtpea  kasvatamise pikemaajalisem kogemus, kuid kuna ta mulle hirmsasti meeldib oma pika õitsemisaja ja kauni väljanägemise tõttu, siis tahaks ka sel aastal oma peenras teda näha. Kas ta külvab ennast ise või peab taimed ette kasvatama, ei tea täpselt, kuid igaks juhuks külvan sügisel korjatud seemned külvikasti.

Hurmelise tähtpea (Scabiosa atropurpurea) 'Black Knight' ja kaukaasia tähtpea (Scabiosa stellata) 'Drumsticks' külvid 2013. a aprilli algul

Scabiosa purpurea 'Black Knight' 2013. a juuli algul, kõrgus kuni 90 cm

Scabiosa purpurea 'Chile Pepper' kaunistas samuti eelmisel aastal minu lillepeenart, kõrgus kuni 60 cm, kuid tema seemned jäid sügisel kahjuks korjamata.

Loodetavasti kaukaasia tähtpea (Scabiosa stellata) 'Drumsticks' elas talve üle, sest kunagi Hansaplantist ostetud 'Staefa' kasvab juba üsna mitmendat aastat ühes Saaremaa aias.

Scabiosa stellata 'Staefa' septembris, kõrgus kuni 70 cm


Tähtpead on tänuväärsed lilled oma pika õitsemisaja tõttu, sest õitsevad juunist-juulist kuni septembrini või kauemgi veel. Hurmeline tähtpea kannatab ümberistutamist isegi õitsemise ajal.
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar