esmaspäev, 17. märts 2014

TŠILLI- JA TOMATITAIMEDE PIKEERIMINE

Õige aeg seemikute pikeerimiseks on siis, kui hakkavad moodustuma pärislehed. Seekord jäid viljapäevad ja istutusaeg külvikalendri järgi nädalavahetusele ning minul ei olnud aega tegeleda taimede pikeerimisega. Kuna alles 12. aprillil oleks järgmine sobiv aeg tomatite ja paprikate pikeerimiseks, siis seekord tegutsesin vastavalt oma graafikule, mitte tähtede seisule.
Tšillipiparde idanemine on olnud väga vilets, sest enamus seemnetest ei ole tärganud, kuid kuus taimekest on pikeerimiseks valmis ja külvikastis on kaks taime veel tärkamas. Kuna tšillide seemned ei ole poest pärit, siis kahtlustan, et kehva idanevuse põhjuseks on seemnete liigne kuivatamine.

Tšillitaimed ootavad pikeerimist

Enne pikeerimist kastsin seemikud korralikult läbi ja täitsin istutuspotid pikeerimismullaga. Ümberistutamisel kasutasin abivahendina grillvarrast seemikute mullast välja tõstmiseks ja uude potti istutamisel.

Kuna tšillitaimede juurestik on õrn, siis tasub neid ümber istutada väikese mullapalliga

Kuna piprad ei talu eriti ümberistutamist ja juurte vigastamist, siis istutasin nad väikese mullapalliga kuni idulehtedeni potti, enne tegin istutusaugu. Mulla vajutasin õrnalt kinni, kastmine pärast istutamist tihendas mulda ümber taimede juurte.

Esimesel pikeerimisel asetatakse idand idulehtedeni mulda, et ära hoida võimalikku varrepõletikku ja kujundada taimest elujõuline istik

Tomatitaimed on väga hästi tärganud ja kui nad välitingimustes sama edukalt ninad mullast välja pistavad, siis minu kasvuhoonesse nad kindlasti kõik ära ei mahu. Madalakasvulised sordid saan panna pottidesse ja 'Roma' kasvab väga hästi ka välitingimustes. Ülejäänud lähevad rohevahetusse ja kingituseks.

Tomatitaimed enne pikeerimist ja kasvuturbaga täidetud taimekassett

Kuna tomatiseemikuid on päris palju, siis istutasin nad esialgu kassetti. Tegevus oli sama mis tšillipiparde ümberistutamisel, kuid tomatitaimedel ma näpistasin juurt kuni kolmandiku võrra lühemaks, see soodustab juurte harunemist.

Kassetti  istutatud tomatitaimed

Pikeerimisel soovitatakse valida ainult tugevamad taimed, kuid kuna tšillipipraid tõusis mul vähe, siis istutasin nad kõik ümber, kuigi üks taim ei ole suutnud seemnekestast vabaneda ja on teistest väiksem. Neid tõusmeid ei tasu edasi kasvatada, mis tärkamisel seemnekestast vabaneda ei ole suutnud, sest nad jäävad väiksemaks ning ei kanna suurt saaki. Kuid kui seemnekestadega taimi on palju, võib põhjus olla seemnete liiga mullapinna lähedale istutamine, sellisel juhul võib ka need taimed ümber istutatada.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar