esmaspäev, 10. märts 2014

ÕIEPÄEV

Täna on Thuni kalendri järgi õiepäev ja soodne aeg õitsvaid taimi külvata, samuti lõhnavate lehtedega maitse- ja teetaimi. Reedalt kingiks saadud tiivuline thunbergia ja argentiina raudürt said külvatud, kuid ilusate lehtedega neegrihirss jääb lehepäeva ootama. Thunbergia läheb talikülvina välja ja raudürt jääb tuppa sooja idanema. Raudürdi seemned on valgusidenevad ja seepärast neid ei kaeta külvimullaga, küll aga võib külvikonteineri katta kile, kaane või klaasiga, et idanemist soodustada.

Thunbergia alata 'Sunset Shades' ja Verbena bonariensis külvid
Tavaliselt ma ei tegele lilletaimede ettekasvatamisega, kuna ei ole aega nende eest hoolitseda. Kevadest alates algab mul aednikuna hooaeg klientide aedades ja enda omas jõuan vaid muru niita ning taimi kasta. Kuid kingiks saadud seemned või taimed on alati rõõmu valmistanud ja küll ma siis selle aja ka leian, et neid külvata, istutada, väetada, kasta... .
Mandri-Eestis on juba sooja üle kümne kraadi, kuid Saaremaal peame leppima poole väiksema numbriga, ja juba mitmendat päeva puhuv tuul on muutunud tüütuks. Kuid kevad on ka siia jõudmas, sellest annavad märku esimesed õitsejad:

Harilik lumikelluke (Galanthus nivalis)

Harilik sinilill (Hepatica nobilis)

Thuni kalendri järgi on õiepäev parim aeg leiva küpsetamiseks, sest siis küpseb leib eriti kohev ja urbne.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar