neljapäev, 27. märts 2014

SOE KEVADILM

Täna oli Kuressaares üle 13 soojakraadi, tuul oli olematu, mis on mere läheduses lausa haruldane. Hommikul aias tiiru tehes hakkas silma helesinine laiguke. Lähemale minnes sain aru, et võrkiiris on õitsema hakanud.

Harilik võrkiiris (Iris reticulata) 'Alida'

Kuressaares on väga tore pood, mille nimi on Agricenter, sest sealt saab lisaks aiakaupadele alati ka väga head nõu kõiksugu aias ette tulevate probleemide lahendamiseks. Täna mul probleeme ei olnud, kuid ostsin 2 huvitavat lillejuurikat. Üks õige aednik ostab taimi vähemalt 5kaupa, kuid taimed on üsna kallid ja küll nad ajapikku paljunevad. Püsilillena kasvav kosmos läheb igaks juhuks suveks potti ja talveks jahedasse ruumi, hiljem võib hakata välitingimustes taimkatseid tegema, sest Saaremaal on ikkagi soojemad talved. Kasvuperioodil eelistab kosmos väetatud aiamulda, kasvukoht peaks olema päikeseline, kuid sobib ka poolvari. Taime kõrgus kuni 55 cm, õitseb juuli-september.

Kosmos (Cosmos Astrosangiuneus)

Teine taim on kurkum, mille ma koju tõin. Tema ei taha ka talve meie kliimas üle elada ja eelistab talvituda pimedas, jahedas, mitte väga niiskes ruumis. Suvel eelistab viljaka pinnasega päikesepaistelist kasvukohta.Taime kõrgus kuni 75 cm, õitseb kesksuvel.

Kurkum (Curcuma Alismatifiloa)

Päike meelitab sarvkannikeste õied avanema. Eelmisel aastal õitsesid need kannikesed pottides, kuid hiljem sai nad peenrasse istutatud ja nüüd peale väikest talvepuhkust hakkavad jälle õitsema. Sarvkannikestele meeldib viljakas aiamuld, mis ülemäära läbi ei kuiva. Sõnnikut nad ei talu. Paljundatakse jagamisega, pistikutega ja seemnetega.

Sarvkannike (Viola cornuta)

Lepatriinu on röövputukas, kes toitub peamiselt lehetäidest, karilastest, kilptäidest ja võrgendlestadest. Soodsates tingimustes kasvab lepatriinude arvukus kiiresti ja neist saavad aednike suured abimehed kahjurite hävitamisel. Suurbritannias kasvatatakse lepatriinusid aedade kaitsmiseks lehetäide eest. Eestis on kõige tuntum ja levinum seitsetäpp-lepatriinu, tavalised on ka viie ja kahe täpiga lepatriinud.

Seitsetäpp-lepatriinu  (Coccinella septempunctata)

Loodetavasti tuleb ka homme ilus päikest täis päev. Täna puhastasin peenraid ja lillekonteinereid kuivanud lilledest, homme on juba uued kevadised aiatööd ootamas.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar