neljapäev, 6. märts 2014

TOMATISEEMNED

Lubasin sel aastal endale, et ei lähe hulluks seemnete ostmisega, kuid tomatiseemneid on küll liiga palju kogunenud. Eelmistest aastatest on üht-teist järele jäänud ja kange tahtmine on ka midagi uut kasvatada. Kuna eile oli viljapäev Thuni kalendri järgi, siis saigi suurem külvitöö ette võetud. Osa külve läks talikülvina välja ja teine osa jäi tuppa sooja. Tšillipiprad on väga halvasti tõusnud, ei teagi, kas viga on seemnetes või vales külvipäevas või hoopis milleski muus, kuid tegin uued külvid. Nemadki idanevad nii toas kui ka väljas.

Eelmis(t)e aasta(te) tomatisordid:

Tomat (Lycopersicon) 'Sungold'
'Sungold' - minu lemmik, mida olen kasvatanud paar aastat. See on suuresaagiline meeletult magusate oranžikate viljade ja õhukese nahaga kirsstomat. 'Sungold' on  indeterminantne tomatisort. See tähendab, et taimel lastakse kasvada kuni ruumi on, arvestusega, et hiljemalt augusti keskpaigas lõpetatakse harude või haru (oleneb, kas kasvatatakse ühe- või kaheharuliselt) kasv äranäpistamise teel. Kõik külgvõrsed tuleb regulaarselt eemaldada.

Tomat (Lycopersicon) 'Roma'

'Roma' - punane ovaalse kujuga tomat, säilib hästi. Taim on determinantne ja kasvab kuni 60 cm kõrguseks. Sobib ka avamaal kasvatamiseks. Vastupidav lehemädanikule ja närbumistõvele.

Tomat (Lycopersicon) 'Tiny Tim'

'Tiny Tim' - madalakasvuline potitomat. Kõrgus 60-90 cm.  Annab saaki järk-järgult juba umbes 3 kuud pärast külvi. Teda võib kasvatada kõikvõimalikes anumates, ka toas aknalaual, samuti peenras ja kasvuhoones. Viljad ümarad, punased, magusad. Hea tuntud sort.

Tomat (Lycopersicon) 'Vilja'

'Vilja' - aretatud Eestis. Kobar on lihtne ning üldjuhul sisaldab endas 4-6 vilja, mille kaal on 140-145 g. Tomati kuju on võrdlemisi sile ja sümmeetriline. Tärkamisest esimese korjeni kulub 115-120 päeva. Vastupidav ruugehallitusele ja viljade lõhenemisele.

Tomat (Lycopersicon) 'Polbig'

'Polbig' - keskvarajane saagikas determinantne hübriidsort, mida kasvatatakse kasvuhoones. Viljad on suured, veidike lapikud, kaaluga 180-200 g, kiiresti värvuvad punaseks. Talub madalaid temperatuure. Viljad valmivad 56-58 päeva peale ümberistutamist. Taime kõrgus 50-55 cm.

Sel aastal katsetan selliste uute sortidega:
Tomat (Lycopersicon) 'Black Cherry'

'Black Cherry' - varajane indeterminantne kirsstomat. Magusad, väikesed mustjaspunased viljad kobaras. Vilja kaal 15-20 g. Kasvatamiseks katmikalal ja ka rõdul.

Tomat (Lycopersicon) 'Black Opal'

'Black Opal' - Kõrgekasvuline viinamarjatomat, mis kannab suuri viljakobaraid. Maitse on väga hea, kergelt hapukas ja vürtsine. Sobib imehästi värskelt suhu pista või lisada salatitesse. Taimel kasvab 120-150 mustjaspunast vilja. Sobib nii kasvuhoones kui ka avamaal kasvatamiseks.

Tomat (Lycopersicon) 'Koralik'

'Koralik' - väikeseviljaline kuni 50 cm kõrgune tomatisort. Sobib kasvatamiseks väikeaedades ja rõdul pottides.

Tomat (Lycopersicon) 'Sweet n neat Yellow'

'Sweet n Neat Yellow' - varajane kompaktne põõsastomat, mida sobib kasvatada ka rõdul potis, poti läbimõõt 1 taimele 30 cm. Taim ei vaja kärtpimist. 60-80 magusat vilja taime kohta.

2 kommentaari:

  1. Ma leian, et on siiski arenemisruumi: mitte ühtki rohelist tomatit! :)))

    VastaKustuta
  2. Kardan, et mul tekiks raskusi roheliste viljade valmimise määramisega :(

    VastaKustuta