esmaspäev, 24. märts 2014

KEVAD AIAS

Tänaseks on lumi praktiliselt sulanud, vaid üksikud lumelaigud on veel varjulisemates kohtades alles. Soe ja tuulevaikne ilm meelitas välja kevadisi aiatöid tegema ja ilusat ilma nautima.

Talvel keldris talvitunud roosid ja kadakad said lõpuks välja värske õhu kätte

Rukola oli kasvuhoones juba päris suureks kasvanud, istutasin ta väikeste tutsakatena maha

Lisaks rukola istutamisele harvendasin kasvuhoones murulauku ja talisibulat

Suvi tõotab seekord kirju tulla

Silla ehk siniliilia (Scilla) hakkab varsti õitsema

Kevadine märtsikelluke (Leucojum vernum)

Solist ja tema taustajõud kõlavad hästi kokku

Ma kasvatan kasvuhoones valget liiliat ehk madonnaliiliat (Lilium candidum), kuna ta millegipärast ei taha mul väljas õitseda. Ta on juba üsna mitu aastat ühe koha peal kasvanud, seega otsustasin teda väheke harvendada ja ümber istutada. Pealegi olin ka Marinile sibulaid lubanud, need panin mullaga potti.
Hakkasin nüüd lähemalt selle imeilusa lille kasvatamise kohta lugema ja selgus, et kevadel ei soovitata teda istutada, vaid hoopis augustis, muidu kasv pidurdub või lakkab. Pärast mullast välja võtmist ei tohi sibula lihakad soomused kuivada või närtsima hakata. Seepärast olgu muld uues istutuskohas hästi ette valmistatud, et saaksite kohe pärast välja kaevamist sibula jälle paika panna.
Valge liilia sibulad tuleb istutada suhteliselt maapinna lähedale, nii et sibula tipp oleks ainult õhukeselt kaetud (kuni 3 cm). Kasvuks vajab see liilia sooja ja vähese tuulega päikesepaistelist kohta ning hea drenaažiga toitaineterikast neutraalset või leeliselist mulda. Liilia normaalse kasvu korral peaks ta viie aasta järel ümber istutama.
Allikas: Aialeht








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar