kolmapäev, 5. märts 2014

HARULDASED SIILKÜBARAD

Nädalavahetusel sain kingituseks topsikese, kuhu oli külvatud kahe erineva siilkübara seemned:

28. veebruaril külvatud siilkübarad

Plastiktops on kohandatud talikülvi jaoks











Iirimaalt www.Seedaholic.com (seemnehullust) tellitud seemnetest peaksid sirguma sellised iludused:

Kahkjas siilkübar (Echinacea pallida)

Kollane siilkübar (Echinacea paradoxa)
Dekoratiivsed ja tugevad püsikud  kõrgusega 80-100 cm, mille tugevad varred ei vaja tuge. Õitsemine juulist öökülmadeni! Originaalse õisikuga haruldused näevad suurepärased välja nii peenras kui ka lõikelillena.
Need siilkübarad eelistavad päikeselist, toitainevaesemat ja kuivema mullaga kasvukohta. Kasvuaja lõppedes lõigatakse varred maapinna lähedalt maha. Eesti tingimustes on kasulik talvine katmine lehtedega.

Külv: aprill-mai avamaale või märtsis istikuteks. Seemned vajavad eelnevat stratifitseerimist: külvata seemned, niisutada, katta klaasiga ja panna külmikusse (+4°C). Hoida sellistes tingimustes 14-21 päeva, seejärel panna tubastesse tingimustesse, kus 20-24°C juures ilmuvad tõusmed 14-20 päevaga. Seemikud pikeeritakse 1-2 pärislehe faasis. Istikud istutatakse välja mai lõpus, jättes taimede vahekauguseks 30-35 cm, soodsatel tingimustel õitsevad siilkübarad juba esimesel aastal.

Kuna mina hoian siilkübarate seemnetega topsi väljas, siis jääb külmikufaas vahele ja hiljem tuppa toomine samuti, taimed peavad välitingimustes karastuma ja hakkama saama. Aitäh Marinile suurepärase kingituse eest ja loodan väga, et seemnetest asja saab.

Hea teada, et Rahvusvaheline Aiaklubi (NGB) on siilkübara (Echinacea) valinud 2014. aasta püsililleks! Ameerikas on ta tuntumaid ravimtaimi.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar